Zebranych przywitali dyrektor Muzeum Zbrojowni na Zamku w Liwie Eliza Czapska, Łukasz Modelski oraz przedstawiciele Ambasady Litwy w Polsce. Łukasz Modelski, historyk sztuki, historyk średniowiecza, dziennikarz i kucharz prowadził całe wydarzenie, rozmawiał z gośćmi i wystawcami, opowiadając m.in. o kołdunach litewskich. Wśród zaproszonych gości znaleźli się wybitni specjaliści: Profesor Rimvidas Lauzikas - archeolog, autor książek oraz członek Litewskiej Komisji Narodowej ds. UNESCO, przybliżył nam litewską kulturę gastronomiczną. Anna Akbike Sulimowicz-Keruth – polska turkolożka i karaimoznawczyni, opowiedziała o kulturze karaimskiej. Bogdan Gałązka – doktor nauk humanistycznych, szef kuchni i restaurator, specjalizujący się w turystyce kulinarnej, dyplomacji kulinarnej oraz rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza, późnego renesansu i XIX wieku. Rozrywkę zapewniły zespoły: Santaka z Wilna oraz karaimski zespół folklorystyczny Dołstar. Adam Wyszatycki opowiedział o włoskich tańcach dworskich i zamkowych biesiadach, a Teatr Tańca Historycznego SarabAnna Anny Korbolewskiej zaprezentował je na żywo. Dzieci również miały wiele atrakcji. Mogły własnoręcznie wyrobić ciasto na podpłomyki i upiec je na żywym ogniu. Wydawnictwo Dwie Siostry zorganizowało warsztaty plastyczne oraz opowieści o zamkach, w których straszy. W zamkowej strefie gier znalazły się ogromne szachy oraz gra w młynek. W ramach tegorocznego festiwalu odbyła się także Bitwa Regionów, podczas której wybrano najlepsze danie przygotowane przez koła gospodyń wiejskich.
Współorganizator festiwalu, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zapewnił niezapomniane wrażenia kulinarne. Już teraz zapraszamy na kolejną edycję festiwalu, która odbędzie się za rok!”
Inf. pras.