To wydarzenie jest nie tylko okazją do degustacji wyśmienitych potraw, ale także zaproszeniem do odkrycia bogatej historii i tradycji kulinarnej tego słynnego kraju.
Podczas tegorocznej edycji gośćmi honorowymi będą wybitne osobistości ze świata kulinariów.
Łukasz Modelski, dziennikarz i historyk, pasjonat smaku, poprowadzi imprezę i zapewni, że każde danie będzie prawdziwym dziełem sztuki.
Małgorzata Buttitta, dziennikarka, kulinarna blogerka, zabierze nas na podróż po Sycylii. Jej pasja i wiedza o sycylijskiej kuchni sprawią, że poczujemy się jak w słonecznej Italii, odkrywając sekrety tamtejszych tradycji kulinarnej.
Tessa Capponi – Borawska to wykładowczyni, historyczka oraz pisarka, która swoje dzieciństwo spędziła we Włoszech. Podzieli się z nami wspomnieniami z tego pięknego kraju.
Paweł Bravo, znany dziennikarz i tłumacz, zabierze nas w podróż po literackiej kuchni tego kraju. Opowie o niezwykłej roli, jaką jedzenie odgrywa w włoskich powieściach i w jakim stopniu kuchnia wpływa na twórczość literacką. To spotkanie z połączeniem literatury i kulinariów będzie niezwykłą okazją do poszerzenia horyzontów smakowych oraz literackich.
W czasie festiwalu usłyszeć będzie można Andrea Tosiego, utalentowanego włoskiego muzyka, który wraz z zespołem Porto Meskla zapewni oprawę muzyczną.
Oprócz tych znamienitych postaci, będzie można skosztować regionalnych potraw, odwiedzić stanowiska rzemieślników czy obejrzeć pokaz rękodzieła.
Wstęp wolny!