– Projekt jest wynikiem współpracy i partnerstwa trzech podmiotów – stowarzyszenia LGD „Razem dla Radomki”, które jest jego liderem, Lokalnej Grupy Działania Ziemi Siedleckiej, a także partnera słowackiego Laboreckého občianskeho združenia Nová Alternatívar – informuje Beata Młyńska, koordynatorka projektu z LGD ZS. Jak dodaje, seminarium „Lokalne Atrakcje Kulinarne” i konkurs kulinarny „Smaki Ziemi Siedleckiej” miały służyć promowaniu produktów lokalnych i tradycyjnych – Jest to również wspólna integracja, wymiana doświadczeń. Dzięki temu Koła Gospodyń Wiejskich spotykają się, kultywują tradycję kulinarne, które niekiedy są już zapomniane. Produkcja żywności lokalnej i tradycyjnej to ochrona naszego dziedzictwa kulinarnego i kulturowego, a także dostarczanie odbiorcom produktów najwyższej jakości oraz rozwój regionu poprzez produkty.
Szary barszcz, kotlety chlebowe w sosie z suszonych grzybów i kisiel owsiany – to potrawy, które zwyciężyły w regionalnym konkursie kulinarnym na najlepsze lokalne danie. Wydarzenie pod hasłem „Smaki Ziemi Siedleckiej” przyciągnęło ok. 20 uczestników, przede wszystkim z lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich oraz spośród lokalnych właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Potrawy zgłaszane były w trzech kategoriach: Najlepsza Zupa, Najlepsze Danie Główne oraz Najlepszy Deser.
– Komisja konkursowa oceniała smak potraw, nawiązanie do kuchni regionalnej oraz estetykę podania, natomiast zwracała również bardzo mocno uwagę na kreatywność, pasję włożoną w przygotowane danie, a także trend ‘zero waste’, czyli niemarnowanie jedzenia i korzystanie z dostępnych, regionalnych, sezonowych składników. Wszystkie dania były bardzo ciekawe i bardzo smaczne i zaprezentowano bardzo bogatą paletę możliwości – powiedziała nam po konkursie Karolina Buczkowska Gołąbek, prezeska Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej i członek jury konkursu „Smaki Ziemi Siedleckiej”.
Zwycięzcy Konkursu Kulinarnego „Smaki Ziemi Siedleckiej”:
W kategorii Najlepsza Zupa:
- I miejsce – Barszcz szary – „Jasionkowa jucha” – Koło Gospodyń Wiejskich w Jasionce,
- II miejsce – Zupa leśna babci Misi – Maria Zychowicz,
- III miejsce – Zupa dyniowa z grzankami i pestkami dyni – Koło Gospodyń Wiejskich „Domanice i Okolice” w Domanicach.
W kategorii Najlepsze Danie Główne:
- I miejsce – Kotlety chlebowe w sosie z suszonych grzybów – Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Krzesku,
- II miejsce – Jesienny kurczak – Koło Gospodyń Wiejskich „Dwórki Heleny” w Helenowie,
- III miejsce – Podlasiaki – Koło Gospodyń Wiejskich „Chojraczki” w Choi.
W kategorii Najlepszy Deser:
- I miejsce – Kisiel owsiany – Koło Gospodyń Wiejskich Babki i Pierniki w Chromnej,
- II miejsce – Jeżowe przysmaki – Koło Gospodyń Wiejskich w Strzale,
- III miejsce – Ciasto szpinakowe – Koło Gospodyń Wiejskich w Krzymoszach.
Podczas Seminarium wystawiali swoje produkty producenci lokalni:
- Sery z brzozowego lasu – Wioleta Nowosielska,
- Dwór Mościbrody,
- Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki,
- Fundacja Mazowiecka Micha Szlachecka, Soczyście,
- Pracownia Cukiernicza Wszystkiego Dobrego,
- VERA SOLL Fabryka Soli Ziołowej Patrycja Domaradzka,
- Miodella,
- Sery znad Liwca - Gospodarstwo Agroturystyczne Marianna Rowicka.
Turystyka kulinarna staje się coraz bardziej popularna, a konkurs i seminarium służyły też promocji turystycznej regionów siedleckiego i radomskiego. Zaproszeni na seminarium prelegenci opowiedzieli o tradycjach kulinarnych Ziemi Siedleckiej, idei związanej z zasadą tzw. ‘zero waste’, modzie na kuchnię w stylu ‘slow road’ i ‘slow food’ oraz roli kulinariów w promocji regionu obszaru Lokalnej Grupy Działania Ziemi Siedleckiej. Spotkanie we Dworze Mościbrody uświetnił także występ artystyczny w wykonaniu członków KGW „Domanice i Okolice”.
Podsumowaniem projektu będzie broszura pt. „Z miłością do tradycji”, w której znajdą się zarówno przepisy lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich, jak i oferty lokalnych producentów żywności, którzy wytwarzają zdrową żywność z produktów znajdujących się na terenie Ziemi Siedleckiej.
Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie, w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” w ramach „Wsparcia dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.