chłodnik Siedlce

i

Autor: Marcin Mazurek

Upalne menu pomoże w duszne dni

2020-06-19 14:18

30 stopniowe upały mają być naszą rzeczywistością w wakacje. Już teraz mieliśmy kilka dni, żeby przekonać się, jak będziemy sobie radzić z wysokimi temperaturami. Sposobem na upalne dni i wszechobecną duchotę może być lekka kuchnia. I wcale nie chodzi tu o dietę pomagającą zrzucić zbędne kilogramy.

W upalne dni w siedleckich kuchniach króluje chłodnik. Z botwinki z działki. z dobrego wywaru z kurczaka wiejskiego. Do tego jajeczko i dodajemy ogórek, koperek i szczypiorek i to wszystko. Teraz się takie rzeczy je bo jest bardzo ciepło - tłumaczy jedna z gospodyń domowych.

Chłodnik oczywiście podawany jest na zimno. Tak jak najlepszy z możliwych deserów, czyli domowe lody. I tu przepisów jest wiele, ale najlepsze to te najprostsze. Możemy sobie zrobić lody z owocami. Przepis jest bardzo łatwy. Żółtka jajek, cukier, śmietana kremówka wszystko razem ubijamy. Najlepiej zamrażać w wibrującym naczyniu. I mamy naprawdę wspaniałe lody. Można dodać kakao czy owoce, na co kto ma ochotę.

Po takim obiedzie, korzystając z wolnego czasu można pozwolić sobie na troszkę lenistwa. Szczególnie w weekend.

Uwielbiasz fast foody? Przekonajmy się! Dopasuj ich nazwy do zdjęcia [QUIZ]
Pytanie 1 z 15
Fast food z obrazka to:
Uwielbiasz fast foody? Przekonajmy się! Dopasuj ich nazwy do zdjęcia