W dzisiejszym świecie nikt nie powinien doświadczać zagrożenia głodem. Źródła tego problemu nie leżą w postępującym wzroście światowej populacji, konfliktach zbrojnych czy katastrofach naturalnych, które rzeczywiście zaostrzają jego zjawisko. Głównym powodem nie jest również niedostatek żywności – szacuje się, że współcześnie produkuje się ją w ilości wystarczającej do wyżywienia nawet 12 miliardów ludzi rocznie, czyli jeszcze z zapasem.
Mimo tych statystyk, marnowanie żywności jest jednym z największych wyzwań współczesnego świata. Każdego roku w Polsce do kosza trafia prawie 5 milionów ton jedzenia, co nie tylko ma tragiczne skutki dla naszego społeczeństwa, ale także dla środowiska i gospodarki.
Bank Żywności w Siedlcach, który na co dzień zajmuje się pozyskiwaniem żywności, między innymi takiej z krótkim terminem przydatności do spożycia, ratując ją przed zmarnowaniem lub utylizacją, przekazuje ją potrzebującym pomocy żywnościowej. Jednocześnie edukuje i zachęca do podjęcia wspólnych działań na rzez zmniejszenia marnowania żywności.
Warto zapoznać się z raportem Federacji Polskich Banków Żywności „Nie Marnuj Jedzenia”: https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2024/. Zaprezentowano w nim wyniki badań, dotyczących marnowania żywności oraz przyczyn tego zjawiska. Walka z marnowaniem żywności wymaga wspólnego zaangażowania: konsumentów, producentów, rządu, a także organizacji pozarządowych.