Placówki z przygotowanymi daniami brały udział w konkursie kulinarnym. Każda z nich zaprezentowała potrawę przygotowaną w trakcie zajęć. Na placu przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Siedlcach zaprezentowano: pasztet z cukinii (Środowiskwy Dom Samopomocy w Miedznie),ketchup z cukinii (Warsztat Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Siedleckiej w Siedlcach), tartę z cukinii (Środowiskowy Dom Samopomocy w Tchórzewie), pierogi z cukinią i fetą (Warsztat Terapii Zajęciowej ze Skórca), sałatkę z kurczakiem i podsmażaną cukinią w sosie musztardowo-miodowym (Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Stoku Lackim), roladki z cukinii i kanapki z pastą z cukinii (Dom Pomocy Społecznej w Wirowie), cukinię w zalewie słodko-kwaśnej (Środowiskowy Dom Samopomocy z Sokołowa Podlaskiego), ciasto cytrynowe z cukinią (Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Siedlcach), sałatkę z cukinią i makaronem (Dom Pomocy Społecznej Nad Stawami w Siedlcach), ciasto kakaowe z cukinii, z polewą czekoladową (Warsztat Terapii zajęciowej w Kisielanach) oraz pasztet z cukinii z dressingiem z cukinii ( Środowiskowy Dom Samopomocy w Nowych Litewnikach).
Po skosztowaniu wszystkich potraw jury wybrało się na obrady, natomiast gospodarze wystąpili dla zgromadzonych gości z przedstawieniem.
W konkursie kulinarnym pierwsze miejsce zajął Warsztat Terapii zajęciowej w Skórcu, drugie Warsztat Terapii zajęciowej w Siedlcach, a trzecie Warsztat Terapii zajęciowej w Kisielanach.