W niedzielę w Pustelniku można było spróbować nie tylko przeróżnych dań i napojów z jagodą w roli głównej, ale też potraw przygotowanych z innych produktów pochodzenia leśnego. By było to możliwe, dzień wcześniej (w sobotę 15 lipca) lokalne rodziny wraz z dziećmi wybrały się do lasu, by zebrać produkty do przygotowania jagodzianek i innych dań.
– Naszą ideą było pokazanie umiejętności kulinarnych, wykorzystując produkty naturalne i zdrowe, zwłaszcza dla dzieci i młodzieży, stworzenie okazji dla lokalnej społeczności do wyjścia z domu i spędzenia czasu na świeżym powietrzu w otoczeniu lasu oraz rozwijanie wrażliwości na piękno otaczającej nas przyrody, a także znaczenia lasów w naszym życiu – wyjaśnia Czesława Kaim, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Goździk” w Pustelniku.
Wydarzeniu towarzyszył konkurs kulinarny NATURA od KUCHNI. Zostało do niego zgłoszonych 20 potraw i napojów w trzech kategoriach, przygotowanych z wykorzystaniem produktów pochodzenia leśnego (przetworów runa leśnego oraz dziczyzny). Jak informują organizatorzy, w kategorii soki, syropy, nalewki I miejsce zdobyła Agnieszka Kosman za syrop z zielonych szyszek sosny, II – Marianna Gryz za nalewkę z pędów sosny, zaś III– Andrzej Kaim za syrop z pędów sosny. W drugiej kategorii (potrawa kulinarna) najlepsze danie przygotowały: Marianna Marczak za pierogi z lejkowcem dętym (I miejsce), Danuta Mataszek za minipierogi z kurkami (II miejsce) oraz Teresa Michalak z KGW „Nasza Chata” za poezję leśną (III miejsce). W ostatniej kategorii (ciasta i desery) wygrały leśny słoik Sylwii Buczek (I miejsce), ciasto leśny mech Małgorzaty Buczek (II miejsce) oraz leśny deserek Grzegorza Kacprzyka za (III miejsce).
Wszystkie zgłoszone dania oceniała komisja, w skład której weszli: leśniczy Kamil Onisk (przewodniczący), Kinga Anna Sosińska, Andrzej Siproski oraz Łukasz A. Wawryniuk. Wszyscy zwycięzcy otrzymali dyplomy nagrody rzeczowe ufundowane z grantu otrzymanego od Lasów Państwowych, zaś pozostali uczestnicy dostali pamiątkowe podziękowania oraz nagrody pocieszenia.
– Cieszę się, że KGW „Goździk”, na czele z panią Czesławą Kaim, zorganizowało konkurs na tak wysokim poziomie. Zanim to jednak się udało, trzeba było napisać wniosek do ogólnopolskiego, który ogłosiły Lasy Państwowe. Gratuluję przedsięwzięcia. Było nie tylko ciekawie, ale także smacznie – powiedziała na zakończenia Kinga Sosińska, wójt gminy Stanisławów.
Partnerem wydarzenia były Lasy Państwowe. Zadaniem programu Lasów Państwowych „Natura od Kuchni” jest upowszechnienie wiedzy o żywności, jaką daje las i jej unikalnych walorach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej.
Źródło: inf. pras. GOK w Stanisławowie, Wwl