Głównym tematem spotkania będzie fascynujący świat przypraw i ich historie. Przyprawy, na przestrzeni wieków, nie tylko były niezbędnym dodatkiem w kuchni, ale także stanowiły cenną walutę przetargową. Przyczyniały się do wielkich odkryć geograficznych, wywoływały wojny, odgrywały główną rolę w kryminalnych intrygach i wpływały na tajemnice alkowy.
- Podczas spotkania poznamy składników najlepszej przyprawy korzennej do pierników. Na przybyłych będą również czekać wypieki przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Zbuczyn – mówi Agnieszka Osmólska-Ilczuk z Gminnego Ośrodka Kultury w Zbuczynie.
Podróże od lat stanowią centrum życia osobistego i zawodowego Jędrzeja Majki. Odwiedził już ponad 100 krajów. Autor wydał już trzy książki: „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”, „Pociąg do świata” i „Przypadki podróżne”, a także autorskie albumy i przewodniki po Lwowie i Wilnie. Jest twórcą telewizyjnego programu „Na tropie przypraw” i ekspertem do spraw kulinariów i podróży w największych stacjach telewizyjnych w kraju. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się podczas licznych prelekcji i spotkań autorskich.