Jesienny Festiwal Smaków to kolejna kulinarna impreza jaka na mapie regionu promować ma tradycyjną, zdrową żywność. - Wydarzenie na celu zachęcanie do jedzenia wszystkich owoców, warzyw jesieni i powrotu do korzeni. Zaprosiliśmy do udziału Koła Gospodyń Wiejskich z trzech powiatów: siedleckiego, garwolińskiego i węgrowskiego – mówi Aneta Olszak, radna gminy Siedlce, organizator Jesiennego Festiwalu Smaków.
Stoły uginały się od przysmaków przyrządzonych z darów jesieni. - Naszym popisowym daniem są "kołacze" - to takie wypiekane ciasta drożdżowe w obsypkach. Będziemy brać także udział w konkursie i mamy „gruscunkę” - to taka zupa z dawnych czasów - mówi Agnieszka Gadzińska, Koło Gospodyń Wiejskich Wolanki. - Przygotowałyśmy na konkurs jesienne kopytka, z ziemniakami, z marchewką i dynią – wymienia Halina Kisiel z Koła Gospodyń Wiejskich Goździczanki.
Takie wydarzenia są ważne, nie tylko po to by chwalić się popisowymi daniami. - Możemy się poznawać integrować, wymieniać się doświadczeniami i przepisami na potrawy – dodaje Monika Woźniak z Koła Gospodyń Wiejskich Stodzewianki.
Impreza ma zachęcać także do tworzenia Kół Gospodyń Wiejskich. - To bardzo dobra inicjatywa. Wspieramy mieszkańców jako Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Pomagamy wypełnić odpowiednią dokumentacje, celem zarejestrowania się i pozyskania środków dedykowanych dla Kół Gospodyń Wiejskich, a środki są niemałe – zachęca Sławomir Piotrowski, dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie.
W powiecie siedleckim działa już 50 Kół Gospodyń Wiejskich. Na Mazowszu ponad tysiąc.