III Festiwal „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich” w Liwie to wydarzenie, w którym władzę na zamku przejmie kuchnia historyczna i tradycyjna, a samo podzamcze stanie się miejscem wielkiej uczty i kulinarnych inspiracji.
– Tegoroczną edycją polsko-litewsko-włoską chcemy przybliżyć Państwu smaki i tradycje tych krajów. Bodźcem do takiego nietuzinkowego połączenia była postać Bony Sforzy, która swoją osobą połączyła – jako włoska księżniczka, królowa Polski i matka Zygmunta Augusta, króla Rzeczpospolitej Obojga Narodów – te trzy kraje. Na podzamcze przyjadą producenci, kucharze, znawcy kuchni i jej miłośnicy – nasz festiwal to okazja nie tylko do posmakowania produktów, ale także do spotkania i rozmowy na temat kulinariów, smaków i aromatów – informuje Eliza Czapska, dyrektor Muzeum-Zbrojowni na Zamku w Liwie. Jak dodaje, z Festiwalem połączone będzie drugie wydarzenie: – Odbędzie się także Bitwa Regionów – kulinarne zmagania Kół Gospodyń Wiejskich, które wystawią osiemnaście stanowisk z kuchnią regionalną pogranicza Mazowsza i Podlasia. Wyłonione zostanie zwycięskie Koło, które zmagać się będzie z innymi regionalnymi zwycięzcami na polu ogólnokrajowym. Kuratorem oraz prowadzącym wydarzenie jest Łukasz Modelski. Zapraszamy!
W programie Festiwalu „W Zamkowej Kuchni”:
- Kiermasz produktów regionalnych,
- Degustacje, pokazy i warsztaty,
- Historyczna kuchnia litewska, włoska i polska,
- Litewska muzyka na żywo,
- Włoskie tańce dworskie,
- Spotkania kulinarne,
- Tradycyjne rękodzieło,
- DODATKOWO: Bitwa Regionów – ogólnopolskie kulinarne zmagania Kół Gospodyń Wiejskich.
Festiwal już w niedzielę, 30 czerwca, w godz. od 11:00 do 18:00 na Zamku w Liwie. Wydarzenie odbędzie się pod patronatem Ambasady Litwy w Polsce i Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika.
Sponsorzy:
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,
- PKO Bank Polski.
Zadanie zostało sfinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego.