Kampania informacyjna EFSA „Wybieraj Bezpieczną Żywność”, w którą włączył się siedlecki sanepid, ma na celu zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej oraz zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Skierowana jest do grupy odbiorców, którzy nie są specjalistami w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i odżywiania, w wieku od 25 do 45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
– Zwracam się do Państwa z prośbą o utrzymywanie czystości i o dbanie o tę czystość w trakcie przygotowywania żywności, ale także w codziennym funkcjonowaniu. Pamiętajmy o oddzielaniu żywności surowej (zwłaszcza mięsa), od innych produktów, a także o zwracaniu uwagi na termin ważności i rodzaj tych produktów, które służą nam do codziennej konsumpcji – mówi Luiza Krekora, pracownik Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Siedlcach, która prowadzi akcję edukacyjną w ramach kampanii.
Tegoroczna edycja kampanii ma na celu rozszerzenie takich obszarów jak:
- Suplementy diety;
- Higiena żywności (wraz z tematyką chorób przenoszonych drogą pokarmową);
- Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów).
Szczegółowe informacje na te tematy znajdują się na stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/gis/kampania-efsa-wybieraj-bezpieczna-zywnosc. Więcej o kampanii można też usłyszeć w załączonym nad tekstem materiale dźwiękowym (jeżeli się nie wyświetla lub nie odtwarza, należy odświeżyć stronę i/lub włączyć dźwięk na komputerze).
Źródło: inf. pras. PSSE w Siedlcach