– Podczas jarmarku tradycyjnie będzie w Siedlcach Kataryniarz Warszawski z papugą, odbędą się też warsztaty garncarskie, Targi Edukacyjne siedleckich szkół (…) i Regionalne Święto Lasu przygotowane przez Nadleśnictwo Siedlce, Nadleśnictwo Łuków i Nadleśnictwo Sokołów Podlaski. Drugi dzień imprezy uświetni koncert Kapeli Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Siedleckiej „Chodowiacy” im. Alicji Siwkiewicz. W ciągu obu dni nie zabraknie oczywiście rękodzieła i czegoś do jedzenia, również spoza regionu, bo mamy 150 wystawców z całej Polski. Na pewno każdy znajdzie na jarmarku coś dla siebie, bo różnorodność stoisk będzie bardzo duża. W większości są to wystawcy, którzy będą u nas już po raz kolejny, ale jest też trochę nowości, więc serdecznie zapraszamy do skorzystania z tej oferty – zachęca Sebastian Gumiński, pracownik Miejskiego Ośrodka Kultury w Siedlcach.
Nowością tegorocznych targów będzie impreza towarzysząca pod hasłem EkoPiknik, w ramach której w piątek, w godz. od 8.00 do 18.00, odbędzie się zbiórka elektroodpadów na parkingu przy Szkole Podstawowej nr 10. Podczas niej elektrośmieci będzie można wymieniać na nasiona łąki kwietnej. W sobotę zaś, między godz. 10.30 a 15.00 siedlczanie będą mogli wziąć udział w EkoLOGICZNYM 3-majowym Turnieju Szachowym oraz w warsztatach trash-art w centrum miasta.
Nie zabraknie także tradycyjnego, odbywającego się podczas siedleckiego jarmarku święta miłośników gotowania i smakoszy regionalnych potraw, którym jest Kulinariada. Już tylko do 4 maja organizatorzy czekają na zgłoszenia uczestników kulinarnej rywalizacji.
– To już ósma edycja Kulinariady. Ten konkurs przez lata trochę ewoluował. Teraz wypracowaliśmy taką formułę, że są dwie kategorie – dania główne i desery. Można się zgłosić tylko w jednej lub w obu. Do udziału zapraszamy wszystkich. Nie trzeba być profesjonalnym szefem kuchni. Każdy mieszkaniec miasta, który potrafi i lubi gotować, może zgłosić swój udział w konkursie. Trzeba wypełnić elektroniczną kartę zgłoszenia dostępną na naszej stronie i pierwszego dnia jarmarku na godz. 16.00 przynieść swoje gotowe danie lub dania do testowania dla jurorów, w trzech porcjach. Zachęcamy wszystkich, którzy chcą pokazać swoje talenty kulinarne. Najlepiej, by były to dania związane z naszym regionem – mówi Sebastian Gumiński.
Stoiska targowe podczas 13. Jarmarku św. Stanisława będzie można odwiedzać w piątek i sobotę, 6 i 7 maja od 10.00 do 18.00, na placu gen. Sikorskiego oraz na wydzielonych częściach ulic Sienkiewicza i Kilińskiego w Siedlcach. Oficjalne otwarcie imprezy odbędzie się w piątek, 6 maja o godz. 11.00.
Polecany artykuł: