Pierwszy pojedynek kulinarny w nowym studiu Zakładu Aktywności Zawodowej wzbudził mnóstwo emocji! Dwie drużyny, dwa różne pomysły na dania, dwa różne wykonania. Oba bardzo profesjonalne i budzące podziw Jury oraz widzów!
Do walki o tytuł Mistrza Turnieju Smaków zostali powołani siatkarze PSG KPS Siedlce w składzie: Wiktor Kłęk i Jakub Tubiak. Natomiast po drugiej stronie kuchennego blatu stawili się przedstawiciele ZAZ-u – Beata Pieńkowska oraz Łukasz Krawczyk. Każda z drużyn miała do pomocy i asysty jedną osobę z niepełnosprawnością, wyłonioną w drodze losowania. Tym razem los uśmiechnął się do Barbary Pełki i Urszuli Uziębło.
Uczestnicy rywalizacji w ciągu 15 minut musieli podjąć decyzję co do tego, jakie danie obiadowe i deser pragną przygotować z zapewnionych przez organizatorów produktów, a następnie… wziąć się do pracy. Drużyny miały półtorej godziny na przygotowanie dania głównego oraz deseru. Chociaż był to pojedynek, wszystko przebywało w przyjaznej i rodzinnej atmosferze. W powietrzu można było wyczuć pasję, a także miłość do sportu i do gotowania.
Wszystko działo się pod czujnym okiem Jury w składzie:
- Katarzyna Stanisławowska – doradczyni kluczowa w SOWES,
- ks. Paweł Zazuniak – dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej,
- Bartłomiej Kurkus – prezes PGS KPS Siedlce,
- Kamil Handzel – menadżer PSG KPS Siedlce.
Jury miało bardzo twardy orzech do zgryzienia, jeżeli chodzi o werdykt tej rywalizacji. Do końca ważyły się losy obu drużyn, jednak po degustacji pysznych i pięknych dań, a także burzliwych obradach, ogłoszono remis. Obu drużynom serdecznie gratulujemy!
Wydarzenie miało na celu promowanie nowego studia kulinarnego ZAZ-u o nazwie „ZAZ-owscy”, w którym będą się odbywać warsztaty z nauki gotowania. Jego stworzenie kosztowało ok. 80 tysięcy złotych. Pieniądze na ten cel pochodziły z PFRON-u. Wkrótce odbędzie się oficjalne otwarcie obiektu.
Polecany artykuł: