Fotorelacja

Siatkarze PSG KPS Siedlce i pracownicy ZAZ-u walczyli o tytuł Mistrza Turnieju Smaków

2024-04-19 23:08

Turniej Smaków odbył się w siedleckim ZAZ-ie! W wyjątkowym pojedynku uczestniczyli siatkarze PSG KPS Siedlce i pracownicy Zakładu Aktywności Zawodowej Caritas w Siedlcach. Każda z drużyn musiała przygotować danie obiadowe i deser. Pomagały im w tym osoby z niepełnosprawnościami. Wydarzenie miało na celu promowanie nowego studia kulinarnego ZAZ-u o nazwie „ZAZ-owscy”, w którym będą się odbywać warsztaty z nauki gotowania.

POSŁUCHAJ krótkiej relacji z Turnieju Smaków w ZAZ-ie w Siedlcach:

Pierwszy pojedynek kulinarny w nowym studiu Zakładu Aktywności Zawodowej wzbudził mnóstwo emocji! Dwie drużyny, dwa różne pomysły na dania, dwa różne wykonania. Oba bardzo profesjonalne i budzące podziw Jury oraz widzów!

Do walki o tytuł Mistrza Turnieju Smaków zostali powołani siatkarze PSG KPS Siedlce w składzie: Wiktor Kłęk i Jakub Tubiak. Natomiast po drugiej stronie kuchennego blatu stawili się przedstawiciele ZAZ-u – Beata Pieńkowska oraz Łukasz Krawczyk. Każda z drużyn miała do pomocy i asysty jedną osobę z niepełnosprawnością, wyłonioną w drodze losowania. Tym razem los uśmiechnął się do Barbary Pełki i Urszuli Uziębło.

Uczestnicy rywalizacji w ciągu 15 minut musieli podjąć decyzję co do tego, jakie danie obiadowe i deser pragną przygotować z zapewnionych przez organizatorów produktów, a następnie… wziąć się do pracy. Drużyny miały półtorej godziny na przygotowanie dania głównego oraz deseru. Chociaż był to pojedynek, wszystko przebywało w przyjaznej i rodzinnej atmosferze. W powietrzu można było wyczuć pasję, a także miłość do sportu i do gotowania.

Wszystko działo się pod czujnym okiem Jury w składzie:

  • Katarzyna Stanisławowska – doradczyni kluczowa w SOWES,
  • ks. Paweł Zazuniak – dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej,
  • Bartłomiej Kurkus – prezes PGS KPS Siedlce,
  • Kamil Handzel – menadżer PSG KPS Siedlce.

Jury miało bardzo twardy orzech do zgryzienia, jeżeli chodzi o werdykt tej rywalizacji. Do końca ważyły się losy obu drużyn, jednak po degustacji pysznych i pięknych dań, a także burzliwych obradach, ogłoszono remis. Obu drużynom serdecznie gratulujemy!

Wydarzenie miało na celu promowanie nowego studia kulinarnego ZAZ-u o nazwie „ZAZ-owscy”, w którym będą się odbywać warsztaty z nauki gotowania. Jego stworzenie kosztowało ok. 80 tysięcy złotych. Pieniądze na ten cel pochodziły z PFRON-u. Wkrótce odbędzie się oficjalne otwarcie obiektu.

Znani ludzie urodzeni w Siedlcach. Sprawdź co o nich wiesz - rozwiąż QUIZ!

Pytanie 1 z 10
Artur Boruc to piłkarz urodzony w Siedlcach. W którym klubie grał w przeszłości bramkarz?
Artur Boruc