Mistrzostwa Młodych Kelnerów już po raz szósty!
– To już szósta edycja imprezy, z czego jesteśmy bardzo dumni. Jak widać, coraz bardziej się ona rozwija. W tym roku mamy 16 finalistów tego ogólnopolskiego konkursu. Jest to dla nas istotne i ważne, bo pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku. Efektem tego, że to współzawodnictwo jest potrzebne, są nasi Sponsorzy, którzy chcą w to wejść. Mamy tu praktycznie wszystkich gastronomów i restauratorów z miasta Siedlce i okolic. Oni tutaj mogą się nam przedstawić, ale też wyłuskać dla siebie tego dobrego pracownika czy klienta, który jest im ewentualnie potrzebny – powiedział nam Krzysztof Grzegorczuk, dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach, tzw. „Samochodówki”.
Uczestnicy i zwycięzcy Mistrzostw Młodych Kelnerów 2024:
Uczestnikami konkursu byli uczniowie z szesnastu szkół gastronomicznych z całej Polski, którzy przyjechali wraz ze swoimi opiekunami (nauczycielami) z: Polanicy Zdrój, Warszawy, Lublina, Łowicza, Łukowa (z dwóch szkół), Żelechowa, Wyszkowa, Serocka, Kętrzyna, Buska-Zdroju, Miętnego, Golądkowa, Korolowej-Osady, Zielonki i Siedlec. Podczas mistrzostw uczniowie zmierzyli się z wiedzą na temat obsługi kelnerskiej oraz z rożnymi konkurencjami takimi jak: serwis wody gazowanej lub niegazowanej, serwis napoju gorącego – kawa, serwis wina musującego bezalkoholowego. Do ostatniej konkurencji jury wyłoniło czterech finalistów, którzy w finałowej konkurencji mieli zaserwować tartę z patery z sosem w sosjerce – serwisem francuskim.
Decyzją jury (SKP), tytuł Mistrza Młodych Kelnerów 2024 uzyskała Amelia Rosa z Zespołu Szkół nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łukowie. Drugie miejsce zajął Bartosz Deja z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie. Trzecie miejsce zajęła Magdalena Wiącek, uczennica Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach. Czwarte miejsce zajęła Klaudia Sawicka z Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem. Wszystkim zwycięzcom tegorocznej rywalizacji – serdecznie gratulujemy!
Podziękowania dla Partnerów i Sponsorów
Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Ministra Edukacji, Marszałka Województwa Mazowieckiego i Prezydenta Miasta Siedlce. Radio ESKA Siedlce było patronem medialnym imprezy. Jak zawody oceniają ich uczestnicy, można usłyszeć w podcaście zamieszczonym nad tekstem.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz pokazy kelnerskie. Przedsięwzięcie gromadzące uczniów z różnych szkół było okazją do promowania młodych talentów oraz popularyzacji zawodu, który bez wątpienia daje ogromne możliwości absolwentom branży gastronomicznej.
Warto dodać, że konkurs nie mógłby się odbyć bez wsparcia Sponsorów. Pierwszą nagrodę rzeczową ufundowali: Firma Pepsi (wyciskarka do soku oraz saturator do wody gazowanej) oraz Hotel Robert's Port ( voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu na Mazurach), drugą nagrodę: Starosta Powiatu Siedleckiego (profesjonalny blender barmański) oraz Hotel Ibis Styles Siedlce (voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu), trzecią nagrodę: Selgros Cash&Carry (voucher zakupowy) oraz Hotel & SPA Hetman (voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu), czwartą nagrodę: Air flair Show ( profesjonalny sprzęt barmański). Finaliści otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez Firmę Topaz ( walizki), PEC (powerbanki, pendrive) oraz Chodrom ( klawiatury, dyski, pendrive).
Wszyscy uczestnicy i opiekunowie otrzymali upominki ufundowane przez firmy: Gastrostal, Ibis, Chodrom, Atmo-Control, Dwór Mościbrody i Zakład Stasin.